Inicijativa za obilježavanjem Međunarodnog dana pješačenja u Gradu Vinkovcima


ekoforum
Turističke potencijale Grada Vinkovaca treba naglašavati u svakoj prigodi i na svakom mjestu, pogotovo ukoliko postoji mogućnost aktivnog uključivanja u Međunarodne aktivnosti koje se unutar Europske unije posebno valoriziraju i podržavaju. Na taj način bi se obogatila turistička ponuda kao najstarijeg grada u Europi te bi privukli turiste u naš Grad uz skroman  doprinos razvoju ove gospodarske djelatnosti. Obzirom da se u medijima nigdje nije moglo iščitati da je Turistički ured Turističke zajednice Grada Vinkovaca pripremio obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja kako bi se građani uključili u isto i kako bi se poslala poruka da Vinkovci aktivno sudjeluju u obilježavanju Međunarodnih aktivnosti, ovom prilikom ispred Ekološkog foruma GO SDP Vinkovci predlažemo da se ovaj dan uvrsti u kalendar bitnih datuma naše lokalne zajednice.

Iskreno vjerujemo kako će ova inicijativa dobiti podršku prvenstveno našeg Gradonačelnika koji je i liječnik po struci i kojemu je javnozdravstveni aspekt pješačenja vrlo dobro poznat. Naime, tjelesna neaktivnost bitan je čimbenik opasnosti za razvoj različitih bolesti današnjice te za smanjenje funkcijskih sposobnosti organizma. Sve je više osoba čiji je način života sjedeći, stoga je u Europskoj uniji sve izraženija svijest o štetnosti neaktivna načina života, ali i aktivnostima koje to preveniraju. Takva aktivnost, vrlo popularna s preventivnog i terapijskog gledišta je hodanje ili pješačenje.

Kako bi se uključilo što više opće, ali i turističke populacije, naglašavamo da, iako je hodanje široko primjenjivo i dokazan je njegov pozitivan učinak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, svakodnevno pješačenje i programi hodanja u turističkoj ponudi zahtijevaju primjereno društveno okruženje, okolinu prilagođenu pješacima, osobito kada su posrijedi njihova sigurnost i ekološki standardi.

Nadamo se da će ova inicijativa biti prepoznata od strane najodgovornijih osoba lokalne vlasti posebice Gradonačelnika s posebnim osvrtom na turističku zajednicu grada Vinkovaca, koja bi aktivnim obilježavanjem ove Međunarodne manifestacije mogla obogatiti svoju turističku ponudu. Budućim pozivom prema svim građanima da se uključe u ovu akciju učinili bi Vinkovce prepoznatljivim gradom ugodnim za život i boravak u njemu. Osim toga na ovaj način promovirajući hodanje i pješačenje indirektno bi se smanjila i prometna gužva te bi se i preko organizacije TAFISA Europe promovirao naš grad kao najstariji Grad u Europi.

Predsjednik Ekološkog foruma
GO SDP-a Vinkovci

Berislav Parat

UB_91201301_20131014_Projekt_Međunarodni dan pješačenja_Inicijativa


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.