Ima li doista potrebe za poskupljenjem vode u Vinkovcima?

Na današnjoj, 12. sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, gradska je vlast donijela odluku o poskupljenju kubika voda za kućanstvo za dvije kune – s 14,08 kuna na 16,08 kuna. Predsjednik SDP-a Vinkovaca Davor Benić naveo je vijećnicima kako je takvo poskupljenje neprihvatljivo, za već visokim režijama opterećene građane Vinkovaca, predstavljajući im prošlogodišnje podatke EUROSTAT-a koji objavljuje službenu statistiku Europske unije, kako je cijena kubika vode u Mađarskoj oko pet kuna, u Švedskoj oko devet i pol kuna, u Njemačkoj i Nizozemskoj oko 14 kuna, u Finskoj od 19 kuna naviše (ali je prosječna plaća oko 3.000 eura mjesečno), itd. Žalosna je činjenica kako Hrvatska, koja je po tom istom izvješću država s najvećim zalihama pitke vode po stanovniku, ima najvišu cijenu vode u EU, ako se gleda u odnosu na kupovnu moć stanovništva.

Dakle, u Vinkovcima smo dosada imali hrvatsku plaću i njemačku cijenu kubika voda od 14 kuna, ali od danas plaća ostaje ista, a kubik vode skuplji dvije kune nego u Njemačkoj. Stoga je Benić pozvao gradsku vlast da ne opterećuje građane novim nametom, nego sredstva u slučaju potrebe namire iz Gradskog proračuna ili restrukturiranjem gradske tvrtke Vinkovački vodovod i kanalizacija. Također se apeliralo na vijećnike HSU-a da ne podrže odluku o poskupljenju jer sve ono što su umirovljenici Vinkovaca, njihovim zalaganjem dobili kroz isplatu božićnica, bit će im oduzeto kroz poskupljenje vode, ali je koalicija na vlasti HDZ, HSU i HSP-AS (koji redovito podržava proračun i time spašava gradsku vlast) ostala stabilna, na štetu građana.

Također su vijećnici oporbe ostali suzdržani kod davanja jamstva za nabavu kredita u iznosu od pet milijuna kuna za HNK CIBALIA, jer gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić nije održao svoje obećanje gradskim vijećnicima od prije nekoliko mjeseci, o održavanju tematske sjednice o HNK CIBALIA, kako bi se upoznali vijećnici (Grad Vinkovci je većinski vlasnik kluba) i javnost Vinkovaca o problemima u klubu i planovima za njihovo prevladavanje, kao i o odgovornim osobama koje su dovele klub u takvo stanje. Ne možemo prihvatiti situaciju po onoj narodnoj „pojeo vuk magare i nikom ništa“, i da sa stanjem u klubu nisu upoznati niti vijećnici, niti navijači, niti stanovnici Vinkovaca, a istovremeno odobravati zaduženje kluba za tolike novce.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.