Hrvatski branitelji u okviru proračuna RH za 2013. godinu

Izvor: www.cibalia.com.hr

U ponedjeljak, 10. prosinca u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Vinkovci, saborski zastupnici Željko Sabo i Damir Rimac održali su konferenciju za medije na temu “Hrvatski branitelji u okviru proračuna RH za 2013. godinu“.

Član saborskog Odbora za ratne veterane, Damir Rimac,  naglasio je kako proračun za Ministarstvo branitelja nije smanjivan i iznosi 1,2 milijarde kuna, a sve kako se ne bi zaboravile žrtve Domovinskog rata, kako bi se očuvao i zaštitio dignitet hrvatskih branitelja, te ublažile posljedice rata. U proračunu za Ministarstvo branitelja smanjene su administrativne stanke, a povećani iznosi za obilježavanja mjesta stradavanja kao i za rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida u lječilištima. Ova je posljednja stavka u odnosu na prošlu godinu pojačana gotovo u stopostotnom iznosu i sada iznosi 700.000 kuna.

U Hrvatskoj je do sada otkriveno 144 mjesta masovnih grobnica i 101 mjesto obilježeno je postavljanjem 59 spomen-obilježja, a Ministarstvo branitelja obilježit će u skladu s mogućnostima,  sva mjesta ekshumacija i smanjivati broj neobilježenih mjesta i to minimalno tri mjesta masovnih grobnica godišnje i za to je u proračunu osigurano 500.000 kuna”, rekao je Damir Rimac.

Željko Sabo, vukovarski gradonačelnik, branitelj, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane u svom je govoru istaknuo kako je novi Zakon o braniteljima kvalitetniji nego prošli, te je dodao kako brojne stradalničke i braniteljske udruge iz proračuna dobiju 2 milijuna kuna na ime grada Vukovara, a ništa ne čine za Vukovarce. Sabo drži da se Registar branitelja mogao i ranije objaviti i protiv je toga da se na popisu branitelja nađu i oni koji nisu branitelji.

Nitko nije mogao dobiti status branitelja ako suglasnost nije dao zapovjednik njegove postrojbe jer on najbolje zna je li netko bio u toj postrojbi ili nije. Ako u registru ima lažnih branitelja, odgovornost snose zapovjednici. Mislim da registar nije samo za otkrivanje lažnih branitelja već da svi, koga to zanima i ako branitelj na to pristaje, vide ratni put svoga prijatelja ili poznanika. Također, bit ćemo uporni i inzistirat ćemo na tome da oni koji ne poštuju zakonsku odredbu po kojoj hrvatski branitelj ima pravo prednosti u zapošljavanju odgovaraju za nepoštovanje zakona, što je dosad bio rijedak slučaj. Natječaji su znali biti poništavani, ali, u pravilu, oni koji su ih provodili ne poštujući zakon nisu bili sankcionirani rekao je Sabo.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.