HDZ i partneri poskupljuju vrtiće

Na vrlo burnoj i na trenutke šokantnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 13.07., vladajuća većina na čelu sa HDZ-om donijela je odluku o povećanju cijene vrtića. Objašnjenje za takav postupak je pokušaj uštede oko milijun kuna u praznoj gradskoj blagajni.

Za roditelje djece predškolske dobi to će značiti rast cijena od 100 do 150 kuna mjesečno, ovisno radi li se o gradskom ili privatnom vrtiću. Na ovaj način još se povećava razlika među djecom.

Stav SDP-a bio je vrlo jasan i mi smo zahtjevali da se ostavi dosadašnji model financiranja, a na duži rok da se i planira smanjenje cijene. Jer posljedica ovakve odluke biti će smanjenje broja djece koja idu u vrtić, a vlasnicima vrtića dodatno će se otežati poslovanje.

Sve je šokirala izjava gradonačelnika Karlića u pokušaju da obrani svoju odluku koji je rekao: ”Ja nisam išao u vrtić,  pa što mi fali!?”

Osim ovog ispada, neki od vijećnika HDZ-a nisu se mogli suzdržati da sa govornice ne psuju i ne vrijeđaju oporbene vijećnike.

Također, vijećnici SDP-a postavili su pitanja gradonačelniku postoji li opasnost za djecu u vrtićima koji su pokriveni salonitnim pločama, odnosno ima li u njima azbesta. Niti gradonačelnik niti stručne službe nisu imali odgovor na ovo pitanje.

Sve ovo se događa iako je grad Vinkovci potpisnik povelje ”Grad prijatelj djece”

Osim ove točke na Vijeću se rapravljalo i o socijalnom programu koji se također smanjuje i milijun kuna je manji u odnosu na prošlu godinu. Na ovaj način grad se na šokantan i vrlo nehuman način odnosi prema onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nameće se očit zaključak kako je najlakše uzeti onima najslabijima i to je za nas u SDP-u ljudski i politički potpuno neprihvatljivo.

Rebalans proračuna također je bila točka dnevnog reda. Proračun je smanjen za približno devet milijuna kuna, odnosno 8 % je manji, iako je već najavljen novi rebalans za rujan ili listopad jer se zna već sada zna kako niti ovo smanjenje neće biti dovoljno.

Rebalans proračuna, nažalost je neminovnost uzrokovana dugogodišnjim neodgovornim vođenjem grada i investiranjem stotina milijuna kuna u neproduktivne investicije umjesto u otvaranje radnih mjesta. Takva politika danas dolazi na naplatu na najgori mogući način, ali ne na teret vladajuće nomenklature već na teret poreznih obveznika i poduzetnika.

Međutim, tragično je što gradonačelnik i ljudi oko njega nemaju viziju što žele postići, već samo kupuju vrijeme na vlasti. I sve dok tako bude, ovaj grad će i dalje tonuti.

Zbog svega navedenog pozivamo sve građane da nam se obrate i svojim prijedlozima, inicijativama i sl., pomognu da ovaj grad učinimo ugodnim i perpektivnim mjestom za život.


3 comments to HDZ i partneri poskupljuju vrtiće

 • domagoj

  Buduči da naš gradonaćelnik nije imao mogučnost ići u d.vrtić velika je šteta svi znamo da u d.vrtiću djeca uspostavljaju prve socijalne kontakte,uče čekati,dijeliti,logično razmišljati,štedjeti a osobito slabijim osobama pomagati.Sve ovdje navedeno moja mama mene je naučila koja je odgajateljica u privatnim vrtiču sa već smanjenom plačom a koja če vjerovatno ostati bez radnog mjesta jer s poskuljenjem d.vrtiča mnogo djece će se morati ispisati. Što se nebi smanjile te velike plaće državnih zaposlenika a nas sirotinju naka ostave ovako siromašne kakvi več i jesmo ako nam ukinu i ovo malo morati čemo napustiti i domovinu a ne samo grad Vinkovce.Ovo opet pokazuje da u hrvatskoj bogati odlučuju o životima siromašnih ljudi.

 • Slaven VK

  Stvarno neznam gdje to vodi.Vežem se za vrtić Kosjenka u koji moj sin ide.Jaslice koštaju 700kn dok sve ostale dobne skupine 655kn.Pomalo apsurdno iz razloga što u jaslicama tete moraju posebno paziti na mališane,a pelene i da nespominjem dok ostale dobne skupine znaju samostalno obavljati nuždu i hraniti se.I da nema poskupljenja razlika od 45kn govori o tome kako se na starijim dobnim skupinama želi uzeti gotovo jednaki novac ali za puno puno manje posla sa djecom.Da negovorim o tome kako se ubrusi i vlažne maramice moraju kupovati.
  Sad sa poskupljenjem od 100 do 150 kuna dolazimo do pitanja dali je potrebno uopće raditi za minimalnu plaću od nekih 2200kn jer kad se sve zbroji i oduzme ispada da je bolje nemati 1000kn u kućnom buđetu i biti sa svojim djetetom nego se ubijati na poslu za tu neznatnu razliku.Ponovo udarac od strane gradske vlasti koja svojim neadekvatnim raspolaganjem novca udara tamo gdje smo mi roditelji najosjetljiviji.Mišljenja sam da uzmem kučnu pomočnicu pa za taj novac dobijem i brigu o djetetu i čist stan kad dođem s posla jer ovo je stvarno pretjerano.Žalim samo zbog toga što su građani po ko zna koji puta izigrani a ponovo su glasove na nedavno održanim gradskim izborima podjelili ljudima koji jednostavno nezaslužuju biti na vlasti u Vinkovcima.SRAMOTA

 • Slaven VK

  Zaboravio sam napomenuti da je vrtić Kosjenka zatvoren cijeli kolovoz zbog kolektivnog godišnjeg odmora,ali to nas roditelje nije poštedilo plačanja vrtića od simbolićnih 450kn kako kažu radi čuvanja mjesta za novu sezonu,pa tako ja i supruga moramo se snaći kod nekoga 15 dana da nam čuva djete dok smo na poslu.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.