Gradsko vijeće Vinkovaca izglasalo koruptivno rizičan Pravilnik o javnoj nabavi

Na današnjoj 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, pod posljednjom, 16. točkom Dnevnog reda, vladajuća koalicija HDZ-a i HSU-a uvrstila je Prijedlog izmjene i dopune Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave. Tim se Pravilnikom regulira nabava Grada Vinkovaca, i to: roba i usluga vrijednosti manje od 200.000,00 kuna i radova vrijednosti manje od 500.000,00 kuna. U Pravilnik su unijeli odredbu kako se „Poziv na dostavu ponuda šalje se određenom broju gospodarskih subjekata po vlastitom izboru ili se objavljuje na službenoj internet stranici Grada Vinkovaca…“. Time gradska uprava Vinkovaca može poslati poziv za javnu nabavu robu vrijednosti do 200.000,00 kuna (ili radova do 500.000,00 kuna) samo na adresu tri obrta ili poduzeća u Vinkovcima, bez da tu javnu nabavu objavi na gradskoj internet stranici, i svim gospodarskim subjektima u gradu ponudi jednaku šansu da dobiju posao – jer ostali neće niti znati za predmetnu javnu nabavu.

Vijećnik SDP-a Davor Benić na sjednici je ukazao vladajućima kako je takva odredba u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi jer on u članku 15., koji regulira jednostavnu nabavu, jasno navodi kako se mora uzeti u obzir „mogućnost primjene elektroničkih sredstava komunikacije“, što ne znači ništa drugo nego – ako imaš internet stranicu, na njoj moraš objavljivati Pozive za javnu nabavu. Grad Vinkovci ima funkcionalnu internet stranicu, više od 100 uposlenika, i ne može se pravdati da nema tehničke i kadrovske mogućnosti primjene elektroničkih sredstava komunikacije.

I Strategija suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine koju je donio Hrvatski sabor navodi kako je problem korupcijskih rizika u postupcima javne nabave posebno naglašen na lokalnoj razini, te jedinice lokalne samouprave upravo u tome dijelu moraju posvetiti posebnu pažnju jačanju transparentnosti i jasnoće odredbi koje donose.

Međutim, niti zakonske odredbe, niti preporuke Hrvatskog sabora HDZ-u i HSU-u Vinkovaca ne znače ništa – jer su izglasali Pravilnik koji nepotrebno sadrži koruptivni rizik. Uglavnom, u Vinkovcima ništa novo.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.