Grad Vinkovci u Glagoljaškoj ulici koristi zastarjelu i skupu javnu rasvjetu

Eko rasvjetaU našem gradu je krajem prosinca 2013. godine uključena nova rasvjeta u Glagoljaškoj ulici, ali je pri izgradnji te rasvjete korištena zastarjela tehnologija s natrijevim žaruljama. Da se primijenila LED rasvjeta gdje je 20 W  ekvivalent za 250 W za natrijevu žarulju ostvarile bi se značajne uštede za proračun Grada Vinkovaca.

Gradonačelnik i ljudi koji upravljaju gradom ponašaju se kao pijani milijunaši jer će samo za održavanje javne rasvjete i utrošenu električnu energiju u 2014. godini potrošiti  3.000.000 kuna. Da se primjenjuju novi ekološki prihvatljiviji svjetlosni izvori pri izgradnji rasvjete u Gradu Vinkovcima moglo bi se uštediti do 80 % samo na potrošenoj električnoj energiji za koju će grad platiti 2.400.000 kn u 2014. godini, jer nove tehnologije i štedljivi izvori svjetlosti, kao što je LED rasvjeta ne samo što su jeftiniji nego se i estetski bolje može uklopiti u urbanu sredinu. Za izgradnju javne rasvjete u 2014 grad planira utrošiti 790.000 kn i to na ulicu Ivana Gorana Kovačića 350.000 kn i na ulicu Josipa Kozarca (od stare brane do zaobilaznice) 440.000 kn.

Na žalost Grad Vinkovci ne poštuje standarde koje je donijela Vlada RH da se u sustavu javne rasvjete u RH primjenjuju svjetiljke koje daju isti svjetlosni učinak kao dosadašnje, no uz manju potrošnju energije i manje raspršivanje svjetlosti prema nebu. Navedeno propisuje i novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja čiji je cilj zaštita ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i bliještanja svjetla s javnih površina, ali i manja potrošnja električne energije, te bolja sigurnost u cestovnom prometu. Standarde i mjere zaštite od svjetlosnog onečišćenja za područje javne rasvjete i zaštite noćnog neba uredila je Vlada RH, a županije, gradovi i općine moraju, svaki u okviru svojega djelokruga, na svojem području osigurati propisane uvjete. Obveza operatera rasvjete i njihovim financijerima (županije, gradovi i općine) jest da javnu rasvjetu i rasvjetu javnih površina prilagode propisanim standardima  – što u Vinkovcima nije slučaj. Drugim riječima, da svaku pokvarenu lampu ili pregorjelu žarulju moraju zamijeniti novim, ekološkim modelima. Time bi se trebala postići i ušteda u potrošnji električne energije, odnosno smanjiti računi za struju u lokalnim proračunima. 


4 comments to Grad Vinkovci u Glagoljaškoj ulici koristi zastarjelu i skupu javnu rasvjetu

 • pipo

  Opcina Tovoranik koristi bolju i ekoloski prihvatljiviju rasvjetu od Vinkovca.

 • vrijeme je da se krene.....

  Ministar Linić želi uvest porez na štednju građana,od 1. 4. 2014 poskupljuje voda,snizili nam opet kreditni rejtnig,od danas broj nezaposlinih veći od 370000 tisuća,računi za plin veći nego ikad za slavonce političari opet imaju objašnjenje, dokle više tako……????, a mi se zabavljamo sa rasvjetom u našim Vinkovcima!

 • dok holidey

  SDPovci barem ste mogli stavit sliku Glagoljaške ulice??????????a ne rasvjetu sa kolektorima. 22,7% SDP ,21%HDZ Vas to pomalo nezabrinjava?????!!!!

 • POŠTEN,PRIJE IZBORA

  ŠTO SE TO DOGAĐA SA SDPEOM ,ZAR JE ZBILJA HDZEOVA LJESTVICA PODIGNUTA, ALI U NEGATIVNOM SMISLU, POGLEDAJTE NEDJELJOM U 2,DALI SU IZBORI BLIZU??????VRIJEME JE ZA POLAGANJE RAČUNA NAMA GLASAČIMA SDPEA ILI KOJI SU GLASALI ZA VAS

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.