Grad Vinkovci od 2011. izgubio više o devet tisuća stanovnika!

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik i potpredsjednica Gradske organizacije SDP-a Vinkovci, Davor Benić i Marija Bekavac, iznijeli su podatke o potencijalnom broju stanovnika koji trenutno žive i prebivaju u Vinkovcima, a do kojih je došao SDP Vinkovci.

SDP Vinkovaca je inicirao i proveo neslužben i djelomičan anketni popis stanovništva Grada Vinkovaca, utemeljen na validnim metodama vrednovanja, te ga je usporedio sa stanjem zadnjeg službenog popisa stanovništva održanog 2011. godine. Po tom popisu Grad Vinkovci imao je 35.312 stanovnika, koji su živjeli u cca 13.500 stambenih jedinica, odnosno obiteljskih domaćinstava. Zadnjim djelomičnim popisom, koji je obuhvatio nešto više od 4% nebaždarenog uzorka – broja stambenih jedinica i recentnog stanovništva u Gradu Vinkovcima, proizlazi da je danas u Gradu Vinkovcima, temeljem stanja popisa na uzorku, 26,2% manje stanovnika negoli u službenoj godini popisa – 2011., odnosno da Grad Vinkovci danas nemaju više od 26.000 stanovnika! Temeljem analize obrađenog uzorka proizlazi da je Grad Vinkovci od 2011. do danas manji za 9.260 stanovnika i da trenutno u Gradu živi 26.052 stanovnika. Ako tomu dodamo verificirani podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je u Gradu Vinkovcima gotovo toliko (nešto iznad 9.000) umirovljenika, svima će biti jasno da Grad Vinkovci po demografskom i gospodarskom potencijalu ubrzano odumire!

Metodologija pravog popisa stanovništva nalaže da se u popis uvrste sve osobe koje u trenutku popisa imaju prebivalište u Vinkovcima, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme popisa u inozemstvu, kao i sve osobe koje imaju prijavljeno boravište. Poznata je činjenica da značajan broj osoba koje odlazi u inozemstvo ne odjavljuju svoje prebivalište, stoga bi ovi rezultati kod pravog popisa stanovništva bili nešto manji, ali sigurno i dalje alarmantni.

Bez obzira što mi nismo ovlašteni za popisivanje stanovništva, niti se koristimo službenim metodama, smatramo kako su ovi podaci značajni i relevantni te ukazuju na ono što svi i sami vidimo u Vinkovcima – a to je da se Grad prazni. Već je skoro godinu dana mandata novog gradonačelnika Bosančića iz stare opcije u Vinkovcima – HDZ-a, koja je na vlasti već 27 godina. Iako nam se čini kako je u početku pokazivao iskreni entuzijazam i optimizam da pokrene Vinkovce iz višegodišnjeg pada svih pokazatelja dobrog života – u Vinkovcima je nažalost sve po starom. Ne sumnjajući u dobre namjere gradonačelnika Bosančića, postojeći sustav upravljanja gradom, odnjegovan 27 godina, očigledno nije u stanju pokrenuti niti sebe, niti vitalne funkcije grada na Bosutu. Od najavljivanog novog smjera upravljanja Gradom, koji je najavio gradonačelnik Bosančić, a za kojeg smo se i mi iz oporbe ponadali kako će se ostvariti – nema ništa.

Da vas podsjetimo; od 1993. godine do danas kroz proračun Grada Vinkovaca uprihodovano je preko dvije i pol milijarde kuna, a sa državne razine financijski je intervenirano s preko milijardu i sedam stotina milijuna kuna!

Spasonosne i vrlo izdašne investicije, koje se iznova najavljuju s državne razine, ponovno su ulaganja u asfalt, beton i ciglu. Tako da je među našim sugrađanima već poznata inačica HDZ-ove gospodarske strategije, kolokvijalno nazvana HDZ-ova abeceda investiranja (ili bolje rečeno trošenja!): (A)sfalt, (B)eton i (C)igla! I ništa više! Nažalost to je unutar dosega gospodarske strategije i znanja ovdašnjih nositelja političke i gospodarske moći. Takve investicije ništa značajnije ne mogu promijeniti u Gradu osim što će uobičajenim lokalnim šampionima javnih nabava – javnih nabava u koje su već automatski ugrađene visoke marže, povećati njihovu kolekciju stanova u Zagrebu i apartmana na moru. Dok ostali mogu u Irsku.

Predlažemo da na uskoro najavljenoj sjednici Vlade koja bi se trebala održati u Vinkovcima, a imamo i našu ministricu Žalac, u okviru Projekta Slavonija organiziraju ekskurzije za vinkovačku djecu kako bi išli posjetiti mjesta u Hrvatskoj gdje ima tvornica i građevinskih kranova da vide kako to izgleda, da ne misle kako je vinkovačko stanje u kojemu se ništa ne događa – normalno stanje.

Nastavi li se ovaj trend iseljavanja stanovništva, Vinkovci će se kao grad kojim HDZ neprekidno upravlja od ’91. godine uskoro moći i službeno proglasiti prvim „hadezetiranim“ gradom, tj. gradom u kojemu živi malo tko osim članova HDZ-a, jer se ostali naši sugrađani sve više i sve brže odlučuju iseliti.


1 comment to Grad Vinkovci od 2011. izgubio više o devet tisuća stanovnika!

 • Retha Scholz

  Howdy

  I just checked out your website sdp-vinkovci.org and your site takes longer than 3 seconds to load 🙁

  If your site takes so Long Time To Load you are losing more than half your traffic & 50% of visitors won’t return if they have trouble loading a page…

  That’s a really expensive mistake to make, specially if you are paying for traffic. I can help you to improve that.

  Please contact me by my email for details: wp_optimiser@mail.com

  Regards,
  Scholz

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.