Grad Vinkovci i Zakon o pravu na pristup informacijama

20130930_Press priopćenjeU ponedjeljak 30. rujna održana je PRESS konferencija Kluba vijećnika SDP-a  Gradskom vijeću Grada Vinkovaca s temom „Neusklađenot gradske uprave u Vinkovcima sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.“ Na konferenciji su nazočili predsjednik Kluba vijećnika i saborski zastupnik Damir Rimac te vijećnici Mate Vukušić, Josip Vidosavljević, Mario Paljušaj i Martina Levaković Banović. Povod za konferenciju za novinare bio je i Međunarodni dan prava na pristup informacijama koji se svuda u Svijetu obilježava 28. rujna i kojim se od 2002. godine želi potaknuti građane da koriste svoje pravo te od tijela javnih vlasti traže i dobiju podatke koji ih zanimaju, ali i neusklađenost gradske uprave sa samim Zakonom i Direktivom 2003/98 EZ o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, EU parlamenta i Vijeća (17/11/03) te Uredbe 1049/2001 o javnom pristupu dokumentima, EU parlamenta, Vijeća i EK (30/05/01).

Pristup informacijama nije samo ljudsko pravo zaštićeno posebnom odredbom Ustava RH (čl. 38 st. 4), već njegova zakonska regulativa koja predstavlja sredstvo za ostvarivanje načela demokratske javne vlasti, a to su: otvorenost, transparentnost, učinkovitost, odgovornost i predvidivost.

U skladu s gore navedenim Vijećnik Paljušaj je ustvrdio – Gradska uprava radi netransparentno i vrlo nesuklađeno s odredbama Zakona posebice članka 10., iako je početkom prosinca 2002. godine Gradonačelnik donio Odluku o određivanju službene osobe mjerodavne za ostvarivanje prava na prstup informacijama („Službeni glasnik“ 08/2012), koja očito ne radi svoj posao, a prima uvećanu plaću za dodatni rad. Člankom 3 navedene Odluke jasno je definirano da službenik za informiranje obavlja poslove redovitog objavljivanja informacija sukladno unutarnjem ustrojstvu tijela javne vlasti. Navedenim propustima u radu službenice prekršeno je nekoliko načela:

• javnosti i slobodnog pristupa,
  • pravodobnosti, potpunosti i točnosti informacija,
  • jednakosti
  • raspolaganja informacijom.

Vijećnik Vidosavljević je upozorio da je člankom 37 Zakona izričito definirano da Povjerenik za informiranje na razini RH ne smije biti član političke stranke te je postavio pitanje javnosti poštujući analogiju da li je gradska službenica za informiranje članica političke stranke te da li se i u tome Zakonske odredbe ne poštivaju?

Vijećnik Vukušić je upozorio da se informacije i odgovori na postavljena pitanja ne daju niti gradskim vijećnicima pa čak niti na ona koja su evidentirana i navedena u službenom zapisniku s održane sjednice Gradskog vijeća naglašavajući da je prošlo više od 90 dana od kada je postavio pitanje što je gradska vlast učinila po pitanju uvođenja ekološke javne rasvjete i da li je napravljen projekt uštede financijskih sredstava vezanih uz iznose za električnu energiju?

Ugrožava se temeljno pravo građana da budu informirani o svemu što se radi na Gradskom vijeću i drugim segmentima gradske vlasti. Građanin na gradskoj web stranici neće naći informacije koje ga zanimaju već kaos u kojemu se teško može snaći. Pravo na pristup informacijama uskraćeno je i gradskim vijećnicima pa na postavljena pitanja ne dobiju odgovore jer se zakon ne provodi ili se opstruira pa što onda može očekivati običan građanin ako želi doznati nešto iz djelokruga rada gradskih službi? – rekao je saborski zastupnik i gradski vijećnik Damir Rimac.

Na sljedećim linkovima se može pogledati kako su PRESS konferenciju prenijeli Večernji list, Glas Slavonije i Radio Vukovar: