GO SDP Vinkovci obilježio Svjetski dan nepušenja

slikaPovodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, posvećenog borbi protiv ovisnosti o pušenju, Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci (SDFŽ) organizirao je stručno predavanje.

Predavanje je održano 31.05.2016. u 17,00 sati u službenim prostorijama Gradske organizaciji SDP Vinkovci.

Prema posljednjim procjenama u Hrvatskoj, svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76% mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10 % nastavilo pušiti svakodnevno. Najveći broj mladih počinje pušiti u srednjoj školi. Prema europskom istraživanju o pušenju cigareta provedenom 2011. godine u čak 36 europskih zemalja, mladi u Hrvatskoj su iznad europskog prosjeka, odnosno na trećem su mjestu po pušenju u Europi. Istraživanje koje je u Hrvatskoj 2008. godine provela Hrvatska zdravstvena anketa, pokazuje kako u Hrvatskoj 25,3 % muškaraca te 22,4 % žena puši. Iz svega navedenog jasno je vidljivo kako je problem ovisnosti o cigaretama u Hrvatskoj zaista velik te bi se njime svakako trebalo ozbiljnije pozabaviti, počevši s edukacijama već od osnovne škole.

Potpredsjednica SDFŽ GO Vinkovci dr. med. Marija Bekavac naglasila je da je Svjetski dan nepušenja prilika da se opet naglasi koliko je pušenje uistinu štetno, i to ne isključivo za samog pušača, već i za ljude u njegovoj bližoj okolini .

Stručni predavač dr. med. Astrid Periškić-Marković, spec. psihijatar, educirala je sve prisutne goste o potencijalnim opasnostima i štetnostima duhanskog dima za ljudsko zdravlje.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja i rasprava o temi.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.