GO SDP Vinkovci četvrtu godinu za redom obilježila Europski tjedan kretanja

slika 1Dana 25. rujna 2016. godine u organizaciji Savjeta za ekologiju, komunalni i održivi razvoj (SEKOR) i Foruma mladih GO SDP-a Vinkovci, četvrtu godinu za redom je održana tradicionalna biciklijada povodom ovogodišnjeg održanog Europskog tjedna mobilnosti. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je „Pametna i održiva mobilnost – ulaganje u Europu“. Prednosti pametnije mobilnosti primjenjive su u svim segmentima – od javnog do privatnog sektora, od društva u cjelini do pojedinaca. U 2016. godini Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti lokalne političare i javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju za Europu.
Biciklistička ruta je ove godine bila od grada Vinkovaca uz rijeku Bosut do izletišta Sopot, zatim alternativnim pravcem do novoizgrađene biciklističke staze u općini Andrijaševci i nazad. Ovu rutu smo izabrali upravo iz razloga kako bi aktualnoj gradskoj vlasti ukazali na problem nepostojanja niti jedne uređene biciklističke staze oko našega grada, ali i na problem da upravo ova biciklistička staza nije povezala Vinkovce i Andrijaševce te da Andrijaševci ima sposobnije političare koji povlače i koriste sredstva iz europskih fondova. Financijska vrijednost izgrađene staze je 2,5 milijuna kuna od čega je općina uložila 1,5 milijuna kuna dok je ostatak od 1 milijun kuna osiguran iz europskih fondova.  Aktiviranjem gradske uprave i izgradnjom „našeg“ dijela biciklističke staze i povezivanjem s Andrijaševcima, bi svi građani dobili jednu lijepu rutu za biciklističku rekreaciju. Naime vožnja biciklom po našem gradu već duže vrijeme predstavlja opasnost, posebno po ulicama gdje prolazi kamionski promet, pa bi se izgradnjom jedne tako pametno osmišljene dionice uz malo truda i ulaganja moglo postići puno. Prvenstveno dati doprinos razvoju ciklo turizma, ali i Vinkovce staviti na europsku kartu ciklo turističkih odredišta. Akciju su kao i prethodnih godina podržali Damir Rimac, gradski vijećnik te Davor Benić i Tomislav Dujmić kao županijski vijećnici. Uz najave da će ova staza uskoro dobiti i javnu rasvjetu nameće se pitanje kako jedna općina može, a Vinkovci ne mogu razvijati ovakve projekte?
Ovim putem još jednom pozivamo gradsku upravu da se pokrenu i uz malo napora osiguraju svojim građanima prostor za rekreaciju i odmor, jer – uvjereni smo –  u našem gradu ima dosta ljudi koji voze bicikle i još više koji bi ih vozili da imaju gdje istaknuli su organizatori Berislav Parat i Dubravka Keser.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.