Garancija za mlade

11056736_586840478119786_1420109161_nGarancija za mlade je novi pristup u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba u kojom se sve osobe mlađe od 25 godina Europskoj Uniji (u Republici Hrvatskoj do 30) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija na tržištu rada osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem kao i nadogradnju znanja i vještina koje je osoba stekla tijekom obrazovanja. Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude u roku od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost.

Kvalitetna ponuda odnosi se na ponudu za posao, ponudu vježbeništva i pripravništva ili nastavak obrazovanja. Garancija za mlade ne garantira zapošljavanje, već predstavlja strukturnu reformu koja će omogućiti brzu aktivaciju mladih tražitelja posla u najkraćem mogućem roku.

U posljednjih godinu i pol dana, koliko se provodi mjera Garancija za mlade, ostvaren je značajan napredak. U 2013. godini mjere je koristilo 29.803 mladih korisnika, dok se u 2014. godini nastavio trend rasta broja uključenih s ukupno 37.212 mladih korisnika mjera.

Kako bi promovirali Garanciju za mlade Forum mladih SDP-a Vinkovci danas je u središnjem parku dijelio svojim mladim sugrađanima letke na kojima je istaknuto kako je u Republici Hrvatskoj dostupno 132,54 milijuna eura iz EU fondova, za razdoblje od 2014. do 2020. godine za zapošljavanje mladih, kako je naknada za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa povećana sa 1600 na 2400 kuna te kako poticaji za samozapošljavanje iznose do 25.000 kn.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je za potrebe projekta „Garancija za mlade“ otvorilo web stranicu na kojoj se mogu pronaći sve detaljne informacije, a koju ujedno preporučujemo mladim sugrađanima da je posjete i informiraju se o trenutnim mjerama zapošljavanja za mlade koje su zaista raznolike – www.gzm.hr.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.