FŽ GO SDP-a Vinkovci upozorava – STOP nasilju nad ženama!

U spomen na dan 22. rujna 1999., kada su u prostorijama Općinskog suda u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje u obitelji danas predstavlja ozbiljan društveni problem a svjedoci smo sve veće pojavnosti različitih oblika nasilničkih ponašanja i u školama i na radnom mjestu te općenito društvenom životu.

Iako još uvijek prevladava mišljenje kako se nasilje događa u problematičnim obiteljima nižeg socijalnog statusa, kod nasilja u obitelji ograničavajuću ulogu nema socijalni ni ekonomski status, već se ono događa u svim društvenim slojevima.

Nasilničko ponašanje u obitelji možemo definirati kao svaki čin kojim član obitelji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovodi drugog člana obitelji u ponižavajući položaj.

Kao najčešći oblik nasilja u obitelji spominje se tjelesno nasilje, ali to je i emocionalno, seksualno i ekonomsko zlostavljanje.

Hrvatska već nekoliko godina zaredom bilježi određenu konstantu kada su u pitanju brojke prijavljenog nasilničkog ponašanja (one neprijavljene su i višestruko veće), između 18000 i 20000 prekršajno prijavljenih nasilnika. Štoviše, u prošloj 2011., u odnosu na 2010., te su brojke  porasle za punih 8%. U prvih 9 mjeseci ove godine ubijeno je sedam žena a na još 6 žena je izvršen pokušaj ubojstva.

Prema  statistikama koje se vode, otprilike svake godine među prijavljenim nasilnicima javlja se oko 25% recidivista, sve ostalo su novi nasilnici. Već samo ovaj podatak daje nam pravo tvrditi da svi napori na unapređenju zakonodavstva i učinkovitijem radu institucija neće imati svrhe ako ih ne prate promjene u sustavu odgoja i obrazovanja, sa stalnim radom na osvješćivanju o nasilju kao neprihvatljivom, nepoželjnom i osuđujućem ponašanju.

Stoga izražavamo zadovoljstvo što naše nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta konačno počinje s uvođenjem građanskog i zdravstvenog obrazovnog programa, programa o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji, nediskriminaciji, ravnopravnosti te uvažavanju različitosti.

Očekujući  također  da naša Vlada u najskorije vrijeme, kako je i najavljeno ovih dana, potpiše Konvenciju o uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, kao i da donese Protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja nad ženama.

Pozivamo sve medije da temu nasilja nad ženama ne ignoriraju već da je ističu u javnosti kao ozbiljan problem pred kojim ne smijemo zatvarati oči, da ukazuju na propuste, ali i pozitivne pomake. To  je način da, s jedne strane, hrabrimo žene da se odupru i prijave nasilnike, a s druge strane, da uvijek iznova tražimo od svih u društvu, na svim razinama, da učine sve što je u njihovoj nadležnosti u borbi protiv nasilja nad ženama.

DOBRO JE ZNATI !!!

  • Živite li u nasilnom partnerskom odnosu, odgovornost za vaš život i život vaše djece je na vama. Želite li izići iz takvog odnosa potražite pomoć, jer postoje službe koje će vam pružiti pomoć i zaštitu.
  • Ukoliko postoji opasnost od nasilničkog ponašanja vašeg partnera, izbjegnite prijeteću situaciju i sklonite se kod prijatelja ili rodbine.
  • Ako u vašem partnerskom odnosu prepoznajete neke od znakova nasilja u obitelji ili ako su nastupile neke od navedenih posljedica savjetujemo vam da to prijavite: policiji, državnom odvjetništvu, nadležnom centru za socijalnu skrb, obiteljskom centru, zdravstvenoj ustanovi, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, nevladinoj udruzi koja je aktivna na području zaštite od nasilja u obitelji.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.