Forum žena GO SDP-a Vinkovci na prigodan način obilježio Dan žena

dsc01391-hdtv-720Članice Foruma žena SDP-a GO Vinkovci i ove su godine na prigodan način obilježile Međunarodni Dan žena. Svojim sugrađankama podijelile su nekoliko stotina crvenih karanfila i prigodnih čestitki.

Svoju su akciju započele ispred Zavoda za zapošljavanje kako bi ukazale da se unatoč odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova koji u cijelosti zabranjuje diskriminaciju temeljenu na spolu na području rada i zapošljavanja, napredovanja na poslu, uvjetima rada, plaći i dr. statistike pokazuju sasvim drugačiju sliku, jer razlika u plaćama između muškaraca i žena u prosjeku iznosi 11% na štetu žena, da su žene suočene i s većom razinom nezaposlenosti, a i kada su zaposlene u velikom broju slučajeva su upravo one prve na listama za otpuštanje.

Žene, koje čine više od 54% ukupno nezaposlenih u Hrvatskoj izložene su višestrukoj diskriminaciji na mnogim područjima, a Vladine tzv. mjere gospodarskog oporavka – koje se ionako ne provode – ni na koji način nisu usmjerene ka onim gospodarskim granama u kojima radnu snagu čine uglavnom žene, kao niti kreiranju programa koji bi olakšavali zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena, primjerice onih starijih od 40 ili 50.”

dsc01374-hdtv-720Vinkovačke SDP-ovke smatraju da politika rodne ravnopravnosti, odnosno rodno osviještena politika mora postati sastavnim dijelom svih relevantnih strategija društvenog i gospodarskog razvoja, da treba razviti sustav realnih i održivih poticajnih mjera za zapošljavanje žena, prekvalifikaciju, usavršavanje i obrazovanje u značajnijoj mjeri, te da treba ulagati u informiranje i obrazovanje o izradi rodno osjetljivih proračuna na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Slike sa akcije možete pogledati u našoj >>GALERIJI<<


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.