Forum seniora GO SDP-a Vinkovci obilježio Međunarodni dan starijih osoba

slika 4Ove je godine 26-ta godina kako i u Hrvatskoj 1. listopada obilježavamo kao Međunarodni dan starijih osoba koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine s ciljem da se taj dan posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje mjera, programa i aktivnosti kojima je cilj spriječiti zapostavljanje i siromaštvo osoba starije životne dobi.

Uz ovu prigodu predsjednik Foruma seniora GO SDP-a Vinkovci Drago Majstorović svim starijim osobama i umirovljenicima želi čestitati Međunarodni dan starijih osoba i ukazati:

Da je u našoj zemlji prema zadnjem popisu stanovništva bilo 758.633 osobe starije od 65 godine što je 17,7 % ukupnog stanovništva, što znači da smo u prosjeku stari 41.7 godina, a ako tome dodamo činjenicu da smo u zadnji 60-tak godina u prosjeku stariji 11 godina onda to predstavlja vrlo ozbiljno upozorenje za cijelu Našu zajednicu.

Ako je točna narodna izreka da na „mladima svijet ostaje“ onda je naša stvarnost u Hrvatskoj da „na starima svijet opstaje“, a to znači da su kod Nas starije osobe i umirovljenici izloženi svojevrsnom ekonomskom iskorištavanju.

Iz institucija koje vode brigu o starijim osobama dolaze upozorenja da su najčešće pritužbe stariji osoba nedostupnost usluga i informacija u zajednici te diskriminacija temeljem životne dobi što dovodi do toga da su često prinuđene za adekvatnu skrb i njegu založiti svoje nekretnine, a tada zbog nedorečenosti ili nerazumijevanja pravnih definicija o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju ostaju i bez imovine i bez adekvatne skrbi i njege.

Da nije upitna intencija društva da se starijim osobama osigura što duži ostanak u vlastitom domu, da ostanu punopravni članovi društva, da imaju adekvatnu skrb, ali dolaze upiti: ako članovi obitelji nisu u mogućnosti pružati adekvatnu skrb i njegu, ako nema adekvatne službe za pomoć i njegu u kući, ako su smještajni kapaciteti u domovima za starije i nemoćne prezauzeti ili zbog imovnog cenzusa nedostupni, ako sustav ne pruža podršku članovima obitelji, da su onda starije osobe često prepuštene brizi za to nestručnih osoba.

I ove godine Forum seniora GO SDP-a Vinkovci prigodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba će u petak 30. rujna tradicionalno posjetiti Dom za starije i nemoćne u Vinkovcima uz druženje i čestitke uručiti im i prigodne poklone za 1. listopada, a na Vinkovačkoj tržnici će upriličiti druženje sa starijim osobama te uz čestitke dijeliti jabuke i prigodne publikacije Foruma seniora o potrebi zdrave prehrane starijih osoba.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.