Forum mladih SDP-a Vinkovci obilježio Valentinovo

Valentivnovo 2017Forum mladih SDP-a Vinkovci je povodom Valentinova građanima dijelio bombone i papirnata srca koja su sadržavala citat ili ljubavnu poruku. Na ovaj način su htjeli podignuti svijest građana o važnosti brige jednih za druge u teškim vremenima kada su nam međusobna ljubav, solidarnost, zajedništvo i tolerancija najpotrebniji.

Početak obilježavanja Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod

kuće umjesto odlazak u rat. U to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Na dan 14. veljače 269. godine car je dao odrubiti glavu Valentinu nakon čega ga je narod ubrzo proglasio svecem. Papa Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim je grobom podigao baziliku, te se od tada počeo štovati među kršćanima. Od 15. stoljeća narod ga slavi kao zaštitnika zaljubljenih.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bila u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj kojega on pogodi svojom čarobnom strjelicom odmah zaljubi.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.