Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

IMG_20150704_112146Razlog sazivanja današnje PRESS konferencije u prostorijama GO SDP-a Vinkovci jeste upoznavanje medija sa Inicijativom o potpisivanju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini od strane Grada Vinkovaca.

Naime, predsjednica SDFŽ GO SDP-a Vinkovci, Nataša Čopčić ističe da je Socijaldemokratski Forum žena Gradske organizacije SDP-a Vinkovci je na svojoj IX. sjednici  Predsjedništva održanoj dana 09. lipnja 2015. godine donio je Odluku o pokretanju ove Inicijative te je Inicijativu ispred Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca, uputila naša gradska vijećnica, Gordana Kobac, Gradonačelniku Mladenu Karliću, predsjednici Gradskog vijeća Kati Krešić i predsjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Martini Levaković Banović.

Kako je vrlo mali broj potpisnica iz Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je uputila preporuku svim jedinicama lokalne samouprave da potpišu Povelju i izrade Akcijski plan. U Hrvatskoj su do sada Povelju potpisali samo gradovi Delnice, Opatija, Solin i Vodice te od županija Vukovarsko-srijemska (kao prva), Dubrovačko-neretvanska i Varaždinska županija. Ovim političkim obvezivanjem Vinkovci bi bili prvi grad u Županiji, ali i prva jedinica lokalne samouprave na istoku Hrvatske koja bi potpisala Povelju, čime bi se dodatno promovirali u Hrvatskoj, ali i na razini Europske unije.

Gradska vijećnica SDP-a Gordana Kobac, ističe kako je Vijeće europskih gradova i regija, kao najveća organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Europi sa članstvo preko 50 nacionalnih asocijacija gradova, općina i regija u 37 zemalja, pokrenulo 2006. godine Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini te je na taj način željelo dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju političke ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem – potpisivanjem Povelje. Naime, potpisivanjem ove Povelje, lokalne i regionalne uprave europskih zemalja javno se obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti i u svojim sredinama provoditi odredbe propisane Poveljom. Svaka potpisnica Povelje priprema Akcijski plan kojim se određuju prioriteti, aktivnosti i sredstva za provedbu. Potpisnice su također obvezne povezati se sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji u cilju promocije najbolje prakse vezane za postizanje stvarne ravnopravnosti spolova.

Nadalje, vijećnica Kobac ističe da joj je iznimno drago istaknuti činjenicu da je podrška ovoj Inicijativi stigla od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić. Pravobraniteljica je početkom prošle godine uputila i osobno preporuku gradonačelniku Vinkovaca, kao i svim drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave da u svoj plan i program rada svakako uključe i potpisivanje ove Povelje i preuzmu obvezu izrade Akcijskog plana.

Kao članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vinkovaca, vijećnica Kobac ističe da je Povjerenstvo na svojoj II. održanoj sjednici dana 18. lipnja 2015. godine kao jednu od točki dnevnog reda odradilo i Inicijativu Kluba vijećnika SDP-a te je ona jednoglasno prihvaćena, što predstavlja politički konsenzus budući da je Povjerenstvo sastavljeno od članova iz različitih političkih stranaka. Zaključeno je da će se uputiti zahtjev za potpisivanjem Povelje Gradskom vijeću grada Vinkovaca i od strane Povjerenstva, kako bi se ovlastilo Gradonačelnika na potpisivanje. Nadamo se da će ista biti realizirana na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Predsjednica Gradskog vijeća Kata Krešić, kao jedna od članica Povjerenstva je također dala svoju potporu Inicijativi ocjenjujući kako je važno za Grad Vinkovce da prepozna i prihvati načela ove Povelje.

Inicijativa za potpisivanjem Povelje je prva politička inicijativa SDP-a koja je podržana od vladajućih iz čega se naslućuje nadamo se veliki napredak u demokratskim standardima u Vinkovcima.

Podrška inicijativi – Kata Krešić

Podrška inicijativi – Višnja Ljubičić


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.