Ekološki forum posjetio lokaciju izgradnje prve eko-kuće na ovim prostorima

Ekološki forum je u selu Ivankovo nedaleko od Vinkovaca posjetio lokaciju izgradnje prve eko kuće na ovim prostorima – kuće od slame. Za projekt ove kuće kao i vođenje izgradnje ovog objekta odgovorna je tvrtka Ekološki centar d.o.o. Iz Vukovara (EkoCentar.hr), a hrabri investitor je lokalni vrlo obrazovani poljoprivrednik, koji ugrađuje slamu s vlastitog poljoprivrednog zemljišta.

Prednost gradnje slamom nad konvencionalnim sustavima gradnje su održivost i prirodna obnovljivost slame, visoka energetska učinkovitost, visok stupanj toplinske i zvučne izolacije, smanjen rizik od požara, laka dostupnost, posebno u ovom našem kraju i niska cijena.

Kod ožbukanih slamnatih zidova rizik od požara je znatno manji nego kod npr. tradicionalnih drvenih zidova. Budući da je slama u balama vrlo gusto stisnuta, u njoj nema dovoljno kisika da bi se zapalila. Ako pokušate zapaliti cijelu balu slame dok je još uvijek povezana konopcima, iznenadit ćete se koliko je teško. Još kad na bale slame dodamo žbuku, rizika od požara nema. To je i potvrđeno brojnim ispitivanjima na zapaljivost, o čemu se može pročitati i na stranicama Njemačkog instituta za građevinska ispitivanja.

U sadašnjoj fazi izgradnje je napravljen drveni kostur, koji bi se trebao slijedećih dana popuniti s baliranom slamom, što ćemo također zabilježiti kada radovi završe.

EkoCentar.hr team se bavi i drugim oblicima energetske efikasnosti u građevinarstvu, a upravo takve gradnje gdje se populariziraju obnovljivi izvori energije i energetski efikasne tehnologije podržava Ekološki forum GO SDP-a Vinkovci.


1 comment to Ekološki forum posjetio lokaciju izgradnje prve eko-kuće na ovim prostorima

  • KATARINA

    A niste posjetili kuću Ivana Kozarca to vam je jedna prekrasna ekološko imaginarna građevina kojom se ponose rođeni Vinkovčani !

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.