Ekološka i zdravstvena prijetnja u Vinkovcima

WP_20150328_001Predsjednik SEKOR-a GO SDP-a Vinkovci Berislav Parat, dipl. ing. šum. i vijećnik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Davor Benić, univ. spec. silv. upozorili su na problematiku divljih odlagališta u Vinkovcima.

Kod zapadnog izlaza iz Vinkovaca u mjesnom odboru Vinkovačko Novo Selo, u krugu napuštene farme pored šume Ljeskovac, nalazi se veliko divlje odlagalište otpada površine više od 5000 kvadratnih metara na kojemu se nalazi oko 300 kubika otpada.

Ovo je divlje odlagalište poprimilo razmjere u kojima počinje značajno devastirati okoliš i ozbiljno ugrožavati zdravlje građana Vinkovaca. Zagađenje tla, podzemnih i površinskih voda, iznimno opasno zagađenje zraka sitnim, vjetrom nošenim česticama otpada, povećana opasnost od požara u ljetnim mjesecima zbog plinova koje razne vrste otpada proizvode i pogodavanje razmnožavanju glodavca i drugih štetočina koji šire zaraze i bolesti, a o neugodnim mirisima da i ne govorimo, ovo se odlagalište otpada pretvorilo u potencijalnu ekološku i zdravstvenu bombu koja može značajno narušiti kvalitetu življenja u Vinkovcima.

Vlasnik zemljišta na kojem je divlje odlagalište je Bosut d.o.o. Vinkovci, Matije Gupca 46 – tvrtka u stečaju.

Prema članku 36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji je na snazi od 23. srpnja 2013. jasno je navedeno tko je odgovoran za uklanjanje ove ekološke bombe, a to je gradska vlast Vinkovaca.

Komunalni redar Grada Vinkovaca je morao narediti vlasniku nekretnine uklanjanje otpada u roku ne dužem od šest mjeseci, a ako je vlasnik nepoznat ili odbije ukloniti otpad Grad Vinkovci je dužan osigurati uklanjanje tog otpada predajom ovlaštenoj osobi za gospodarenje tom vrstom otpada, a to je u Gradu Vinkovcima tvrtka Nevkoš d.o.o. kojoj je Grad povjerio koncesiju za obavljanje takvih poslova.

SEKOR je na ovaj problem upozorio još 5. lipnja 2014. preko web portala SDP-a Vinkovci (http://www.sdp-vinkovci.org/svjetski-dan-zastite-okolisa-5-lipnja/). U skoro godinu dana kako smo upozorili Gradsku vlast i javnost na nelegalnu i opasnu deponiju otpada, problem ne da nije riješen, nego se divlje odlagalište gotovo udvostručilo, iako je prema Zakonu trebalo sanirati odlagalište u roku šest mjeseci.

Interesantan je detalj koji možemo opaziti na fotografijama odlagališta jeste da se jedan veći dio otpada sastoji od izgorjelih lampiona, koji se koriste na grobljima. Iz toga bi se moglo naslutiti da je takav tip otpada mogao doći samo s groblja koja su u blizini, jer dovoz ove vrste otpada iz okolnih mjesta je zbog troškova prijevoza neisplativ. Ne želimo prejudicirati odgovorne osobe, ali bi bilo žalosno da i GTG Vinkovci d.o.o. poduzeće u vlasništvu Grada Vinkovaca, koje upravlja gradskim grobljem u blizini odlagališta, sudjeluje u onečišćenju i uništavanju okoliša.

Ovim putem SEKOR poziva gradsku vlast Grada Vinkovaca da u najskorijem roku organizira sanaciju ovog divljeg odlagališta, koje nažalost nije jedino u našem gradu (npr. poduzetnička zona Jošine i bivša IV. Osnovna škola, trenutno je to dvorište Državnog arhiva, gdje je divlje odlagalište otpada u nastajanju), jer ovakvo veliko divlje odlagalište, osim što je velika opasnost za građane, velika je i sramota za najstariji grad u Europi.

Nije Zakon o održivom gospodarenju otpadom napravljen kako bi oporba prozivala vlast da ne poštuje zakone, nego je napravljen u svrhu očuvanja zdravlja građana, jer zdravlje se prvenstveno čuva zdravim i čistim okolišem.

Ako gradska vlast u Vinkovcima ne želi brinuti o zdravlju građana, kao što ni o gospodarstvu ne brine, jer Vinkovci su grad u kojemu je zatvoreno najviše radnih mjesta i najviše obrta, pitanje je čemu i kome služi takva vlast. Zdravlje i egzistencija građana moraju biti u fokusu svake jedinice lokalne samouprave, a sve ostale društvene potrebe zajednice mogu se, i trebaju afirmirati, nakon zadovoljenja zdravstvenih i egzistencijalnih potreba.

Očigledno je sadašnja gradska vlast Vinkovaca pogrešno shvatila prioritete u upravljanju gradom kakvi su Vinkovci.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.