Dan ružičastih majica

IMG_20160221_192323Danas, 24. veljače 2016. godine, po treći put u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao dio programa prevencije vršnjačkog nasilja.

Ideja svoje korijene vuče iz Kanade u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj osnovnoj školi kada je dječak u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke došao u školu u ružičastoj majici i postao žrtva nasilja od strane svojih vršnjaka. Međutim, priča je dobila drugačiji epilog jer su se akciji pridružili njegove kolege koje su solidarno s dječakom odjenuli ružičaste majice i sam događaj je dobio globalni epilog, a ružičaste majice su postale prepoznatljivi simbol inicijative i kasnije međunarodno priznate obljetnice.

Prema svim dostupnim analizama u hrvatskim je školama, kako se procjenjuje, svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje je, naime, ne samo fizički nasrtaj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem…

Ovaj ozbiljan društveni problem ono je protiv čega su se snažno počeli boriti aktivisti u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN). Ovakav projekt su podržali brojni gradovi te su kao partneri aktivno pristupili borbi protiv vršnjačkog nasilja – Zagreb, Osijek, Đakovo, Vukovar i Split. Projekt aktivno podržavaju i državne institucije – Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Forum mladih SDP-a Vinkovci se i ove godine priključio inicijativi na način da smo se fotografirali u ružičastim majicama čime smo htjeli poslati poruku STOP NASILJU. 2015. godine gradska vijećnica SDP-a Gordana Kobac uputila je inicijativu Gradonačelniku grada Vinkovaca, Mladenu Karliću, kojom se inicira da Grad Vinkovci, odnosno gradonačelnik jedinog velikog Grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji podrži ovaj projekt i da Vinkovci postanu grad partner u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Prošlo je godinu dana od inicijative Gradonačelniku međutim odgovor nismo dobili. Razlozi za inicijativu su jasni. Naime, jedini smo grad u Županiji koji pod svojom ingerencijom ima sve osnovne škole s tisućama učenika u njima te bi na taj način djelovali na ovu opće društveno neprihvatljivu pojavu o kojoj se ne smije šutjeti


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.