Dan planeta Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje Ekološki Forum SDP-a Vinkovci poručuje:

              ZAJEDNO MOŽEMO PUNO TOGA NAPRAVITI ZA GRAD

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. gradonačelnik  San Francisca. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Vinkovčanke i Vinkovčani također mogu biti dio ovog značajnog dana.

Ekološki forum SDP-a Vinkovci poziva sve ljude, a naročito naše sugrađane, da racionalno koriste i čuvaju svoj okoliš, te da svi zajedno uskladimo zaštitu i očuvanje okoliša s gospodarskim  razvojem, jer  razvojem novih tehnologija u našem gradu svakako trebamo podržavati i održavati razvoj. Važno je koristiti  nove i manje štetne izvore energije, štediti sirovine i prirodna dobra, očuvati preostale prirodne ekosustave, te smanjiti onečišćenje zraka, tla i vode i pravilno zbrinjavati otpad, a sve s ciljem zaštite naše jedine  planete.

Puno  može učiniti i pojedinac, svojim osobnim aktivnostima, recimo dobar primjer je taj da se više koriste transportna sredstva koja ne zagađuju okoliš, kao što je bicikl, jer se njegovim korištenjem ujedno štedi potrošnja goriva i pozitivno utječe na zdravlje. Zajedničkim djelovanjem se može puno napraviti kako za naš grad, tako i za naš planet. Sjetimo se na ovaj dan da je samo naša briga kakav ćemo planet ostaviti našim potomcima! 


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.