Dan planeta Zemlje

Dan-ZemljeNa konferenciji UNESCO-a 1969.godine John McConnel predstavio je ideju obilježavanja Dana Zemlje. Prvi put je obilježen 22. travnja 1970. na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. To je bila prva masovna demonstracija za okoliš, sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je „nacionalnim skupom o okolišu“.
Službeno se obilježava od 1992.godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou usklađen program za promicanje održivog razvoja.
U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990.godine.
Ovim se Danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize.

Kako bismo obilježili taj dan i na lokalnoj razini, savjet za ekologiju, komunalni  i održivi razvoj GO SDP-a Vinkovci poziva sve ljude, a naročito naše sugrađane, da racionalno koriste i čuvaju svoj okoliš, te da svi zajedno uskladimo zaštitu i očuvanje okoliša s gospodarskim  razvojem, jer  razvojem novih tehnologija u našem gradu svakako trebamo podržavati i održavati razvoj. Važno je koristiti  nove i manje štetne izvore energije, štedjeti sirovine i prirodna dobra, očuvati preostale prirodne ekosustave, te smanjiti onečišćenje zraka, tla i vode i pravilno zbrinjavati otpad, a sve s ciljem zaštite naše jedine  planete.

U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020.godine.

Kako bi svatko od nas sudjelovao u očuvanju planeta Zemlje važno je reciklirati otpad.
–    Staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina. Stoga, staklene boce bi trebalo odlagati u posebno označene kontejnere.
–    Papire odlagati u posebne kontejnere jer ćemo na taj način pridonijeti čuvanju šuma i zaštiti okoliša.
–    Baterije sadrže teške metale koji zagađuju okoliš. Također, i za njih postoje posebni kontejneri u koje se trebaju odlagati.
–    Za razgradnju plastičnih boca u prirodi potrebne su stotine godina. Njih možemo odložiti u posebne kontejnere ili ih vratiti u trgovine koje nude tu mogućnost uz povratnu naknadu.
–    Racionalno koristiti vodu.
–    Štedjeti energiju, gasiti sva svjetla koja nam ne trebaju te kućanske aparate.

Zajedničkim djelovanjem možemo puno napraviti kako za naš grad, tako i za naš planet. Sjetimo se na ovaj dan da je samo naša briga kakav ćemo planet ostaviti našim potomcima!


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.