Dan planeta Zemlje

earthNa konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. gradonačelnik  San Francisca. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Kako bismo obilježili taj dan i na lokalnoj razini, savjet za ekologiju, komunalije  i održivi razvoj GO SDP-a Vinkovci poziva sve ljude, a naročito naše sugrađane, da racionalno koriste i čuvaju svoj okoliš, te da svi zajedno uskladimo zaštitu i očuvanje okoliša s gospodarskim  razvojem, jer  razvojem novih tehnologija u našem gradu svakako trebamo podržavati i održavati razvoj. Važno je koristiti  nove i manje štetne izvore energije, štedjeti sirovine i prirodna dobra, očuvati preostale prirodne ekosustave, te smanjiti onečišćenje zraka, tla i vode i pravilno zbrinjavati otpad, a sve s ciljem zaštite naše jedine  planete.

Članovi SEKOR-a ove godine daju poseban naglasak na divljim odlagalištima otpada kojih na žalost u našem gradu još uvijek ima.

Naime, prošlog mjeseca je SEKOR održao i press konferencija na tu temu, gdje je upozorena gradska vlast na problematiku divljih odlagališta, s posebnim osvrtom na odlagalište u zapadnom dijelu Vinkovačkog Novog Sela, pored šume Lijeskovac. Poznato je da se divlja odlagališta šire velikom brzinom, dokaz tome je i navedena deponija, koja je od prošle godine udvostručila svoju površinu. Upravo je ovo negativan primjer brige za okoliš i okretanje glave od navedenog problema, što ubrzano može dovesti do ugrožavanja zdravlja građana Vinkovačkog Novog Sela i opasnosti za kompletan ekosustav.

Nažalost, još uvijek nije poduzeto ništa po tom pitanju, a mi se u SEKORU nadamo da će gradska vlast ozbiljno shvatiti ovaj problem, jer svaki dan odgađanja u rješavanju ovog problema može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ima još puno načina gdje pojedinac može utjecati na očuvanju planeta. Dobar primjer je taj da se više koriste transportna sredstva koja ne zagađuju okoliš, kao što je bicikl, jer se njegovim korištenjem ujedno štedi potrošnja goriva i pozitivno utječe na zdravlje. Zajedničkim djelovanjem se može puno napraviti kako za naš grad, tako i za naš planet. Sjetimo se na ovaj dan da je samo naša briga kakav ćemo planet ostaviti našim potomcima!


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.