Dan narcisa

Screenshot_2016-03-16-10-05-59Dan narcisa se obilježava uvijek u mjesecu ožujku, a ove godine obilježen je 19. ožujka u cijeloj Hrvatskoj. Obilježavanje Dana narcisa, pokrenula je Hrvatska liga protiv raka 1997. godine u centru grada Zagreba. Budući da je Dan narcisa posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci (SDFŽ) ovim putem želi naglasiti kako je rak dojke moguće otkriti u ranoj fazi, te se više od 90 posto žena može izliječiti ako se dijagnoza postavi na vrijeme i ispravno se liječi.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu, koji nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Nažalost, nije moguće spriječiti rak dojke, zato naglašavamo da je vrlo važno što ranije otkriti bolest. Prema podatcima Registra za rak Hrvatske (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva između 2200 i 2600 žena. U Hrvatskoj od raka dojke umire svaka treća oboljela žena. Najčešće obolijevaju žene iznad 50-te godine života, no mogu to biti i žene mlađe dobi.

Cilj koji želimo postići je da potaknemo sve žene na odlazak na redovite preglede kako u sklopu nacionalnog programa prevencije, tako i mimo njega, a sve zato da bi smrtnost od ove vrste raka bila što manja. Želja nam je naglasiti da se redovitim samopregledom dojki, najlakše mogu zapaziti neuobičajene promjene.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.