Arhivski sabirni centar u Vinkovcima – prošlost ili budućnost?

D.Rimac_J.PaulićSaborski zastupnik mr.sc. Damir Rimac i njegov osobni savjetnik za kulturu Josip Paulić, mag. povijesti i filozofije,  na PRESS konferenciji koja se održala 17. siječnja, ukazali su na nelogičnosti koje se pojavljuju oko očuvanja Sabirnog arhivskog centra u Vinkovcima kao i na kronologiju događanja u zadnjih šest mjeseci.

„U očuvanje povijesnog nasljeđa i kulturne baštine, kao zastupnik sam uključen od jeseni 2013. godine stoga odmah želim naglasiti da sam šokiran odgovorom Ministarstva kulture, na moje pitanje od 29. studenog 2013., u kojem se jasno proziva gradska uprava za inertnost po pitanju rješavanja ovog problema u posljednjih sedam godina. Arhivski sabirni centar iz Vinkovaca kao i sva građa će biti izmješteni za Državni arhiv u Vukovaru ukoliko gradonačelnik Mladen Karlić ne iznađe adekvatan prostor – rekao je Rimac.

Odluka Arhivskog savjeta kojom je ustrojena mreža državnih arhiva u RH prema kojoj se u svakoj županiji mora osnovati državni arhiv, koliko je utemeljena na nekim načelima, toliko je u suprotnosti sa svim dosadašnjih arhivističkim stručnim pristupima. Ne ulazeći u problematiku osnivanja državnih arhiva, odluka da se u Vukovaru osnuje državi arhiv, s tim da se arhivsko gradivo iz arhivskog spremišta u Vinkovcima preseli iz Vinkovaca u Vukovar  posve je ishitrena i kosi se sa svim drugim vrlo značajnim činjenicama. Ova problematika je od velikog interesa za gradski HDZ i jako im je stalo upravo iz razloga jer je ta HDZ-ova politika 2007. kumovala osnivanju Državnog arhiva u Vukovaru kao i preseljenje hrpe institucija iz Vinkovaca u Vukovar čime se radilo obično političko dodvoravanje bez jasne vizije.

„Mora se naglasiti da je Arhivski sabirni centar u Vinkovcima od prvog dana svog postojanja bio više od svojeg naziva, jer on nije samo skupljao arhivsku građu, već ju je sređivao i pohranjivao u svojim prostorijama rezultat čega su i sljedeći službeni podatci za područje općine Vinkovci cc. 1.300 dužnih metara, za područje općine Vukovar cc. 250 dužih metara i područje općine Županja cc. 300 dužnih metara arhivske građe. Iz navedenih podataka vidljivo je da od ukupne arhivske građe na područje općine vinkovci otpada 70 %“ – rekao je Paulić.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mladenom Karlićem od 2007. godine nije poduzela ništa da se iznađe adekvatan prostor za arhivsku građu tim više što i trenutna lokacija gdje se građa nalazi ima probleme imovinsko-pravne naravi, s obzirom da se objekt u Vinkovcima nalazi u postupku povrata imovine oduzete nakon 1945. godine.  Jednostavno je nemoguće da gradonačelnik Vinkovaca nije raspolagao ovom informacijom, već je po srijedi ipak nešto drugo.  U odgovoru ministrice Andree Zlatar Violić vrlo je bitna rečenica na kraju dopisa koja ukazuje na sljedeće –„Opravdanost ostanka mogućeg arhivskog spremišta u Vinkovcima ovisi isključivo o interesu lokalne sredine koja mora osigurati adekvatan prostor.“

„Kao zastupnik u Hrvatskom saboru i kao gradski vijećnik na 6. sjednici Gradskog vijeća koja se održala 3. prosinca 2013. godine, predložio sam gradonačelniku Mladenu Karliću da skupa uputimo inicijativu državnim institucijama da se Gradu Vinkovcima prepusti na upravljanje zgrada „mađarske škole“ u koju bi se mogla smjestiti vrijedna arhivska građa, ali npr. i Visoka škola za informatiku koju smo nedavno osnovali i imenovali privremenog dekana.  Zabrinjava me što se niti dva mjeseca nakon toga nije ništa pokrenulo, stoga ponovo pozivam gradonačelnika da sjednemo za stol i pokušamo riješiti situaciju oko pronalaska adekvatnog prostora“ – rekao je Rimac.

Evo kako su PRESS konferenciju prenijeli neki od medija:

http://cibalia.info/index.php/politika/2415-damir-rimac-drzavni-arhiv-treba-biti-u-vukovaru-a-sabirni-arhivski-centar-koji-postoji-i-djeluje-u-vinkovcima-treba-tu-i-ostati

http://www.vecernji.hr/slavonija/ako-grad-ne-pronade-adekvatni-prostor-arhiv-seli-u-vukovar-915801

http://www.hrv.hr/vijesti/politika/item/4697-drzavni-arhiv-vukovaru-a-arhivski-centar-vinkovcima

http://www.glas-slavonije.hr/223104/4/Arhiv-treba-biti-u-Vukovaru-a-Sabirni-centar-u-Vinkovcima


1 comment to Arhivski sabirni centar u Vinkovcima – prošlost ili budućnost?

  • ivan vinkovci

    Gospodine Rimac prestanite lagat ljudima… Vi ste patoloski lazov a mislim da nebi postali gradonacelnik ni da nemate protukandidata…

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.