„Apel za zaštitom kulturno-povijesne baštine grada Vinkovaca II“

sdpkkkkkkkkkkkkkkkU skladu s najavama (da ćemo popis objaviti u roku od 3 tjedna) iz prošle konferencije (21.X.2014.), Savjet za kulturu GO SDP Vinkovci prezentirao je popis kulturnih dobara iz svih 12 mjesnih odbora Grada za koje smatra da bi trebali imati svoje mjesto u Registru kulturne baštine.

Postojeći Registar ( s 31 kulturnim dobrom) proširen je s 37 kulturnih dobara iz kategorije pokretnih dobara (spomen ploče, biste, skulpture i neki spomenici sakralne baštine), a dodano je i 11 spomenika iz razdoblja NOB-a i perioda poslije 1945. koji su uništeni i maknuti s javnih površina grada.

„Vjerujemo da će javna objava ovog popisa (ili proširenog Registra) imati željeni impakt na sve kulturne ustanove, udruge i pojedince iz kulturnih krugova koje otvoreno pozivamo da nam se pridruže u našoj inicijativi kako bismo udružili snage i odgovornost za dobrobit našega grada jer kultura ne smije biti poprište ideoloških i političkih polemika pošto je ona javna i povijesna kulturna baština i time odgovornost svih građana, a posebno onih koji se nalaze na vlasti.

Na kraju svima može poručiti samo čuvenu maksimu na ulazu u Knežev dvor, a koja je bila temelj jedinstva i organiziranosti Dubrovačke Republike: „Obliti privatorum, publica curate!“ – istaknuo je Josip Paulić, predsjednik Savjeta za kulturu GO SDP-a Vinkovci.

Opširnije o temi na: http://hrv.hr/vijesti/politika/item/6410-apel-za-zastitom-kulturno-povijesne-bastine-vinkovaca


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.