„Apel za zaštitom kulturno-povijesne baštine grada Vinkovaca I“

sdpkkkkkkkkkkkkkkkVinkovci kao grad iznimno bogate kulturno-povijesne baštine trebaju prošireni i kompletirani registar svih objekata i kulturnih dobara koje zadovoljavaju kriterije po kojima bi se našli na popisu zaštićene kulturno-povijesne baštine. Smatramo da je učinjeno nekoliko dobrih koraka u ovom segmentu, ali ima još jako puno prostora koji bi trebalo pokriti, ali i ispraviti počinjenu štetu na nekim objektima od neprocijenjive povijesne vrijednosti (kompleks crkvi sv. Vinka i sv. Ilije na Meraji kojeg smatramo tipičnim arhitektonskim urbicidom).

Ističemo da dosadašnji registar kulturne baštine Ministarstva kulture RH ima 31 kulturno dobro (30 materijalnih i 1 nematerijalno) u svom registru s područja grad Vinkovaca.

Najavljujemo i mini-projekt izrade proširenog registra kulturno-povijesne baštine grada (kao prijedlog) koji će u 1. fazi obuhvatiti sva pokretna kulturna dobra (spomen ploče, biste, skulpture i neke spomenike sakralne baštine), a kojega ćemo izraditi u naredna 3 tjedna.

Opširnije o temi na: http://www.vecernji.hr/slavonija/vinkovacki-sdp-trazi-kompletirani-registar-kulturno-povijesne-bastine-968545

http://cibalia.info/index.php/politika/3344-paulic-kultura-ne-smije-biti-politicki-obojena-i-pozivamo-na-suradnju

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vinkovacki-sdp-gradske-vlasti-zanemaruju-kulturna-dobra-najstarijega-grada-u-europi/782068.aspx

http://cibalia.info/index.php/politika/3344-paulic-kultura-ne-smije-biti-politicki-obojena-i-pozivamo-na-suradnju


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.