5. Izvještajno-tematska skupština SDFŽ GO Vinkovci

IMGP5090Socijaldemokratski forum žena (SDFŽ) Gradske organizacije Vinkovci obilježio je Međunarodni dan žena tradicionalno darivajući sugrađanke sa 700 crvenih karanfila. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ostvarivanju ženskih prava. Sve je počelo u vrijeme industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 08. ožujka 1857. godine u New Yorku.

SDFŽ GO Vinkovci kroz svoj politički program se zalaže za uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u donošenju političkih i javnih odluka, potpunog uživanja ljudskih prava i socijalne pravde. Jednake mogućnosti na tržištu rada i u gospodarskom životu, ekonomska nezavisnost i sudjelovanje u strukturama odlučivanja u gospodarstvu kao i punu ravnopravnost i paritetnu zastupljenost na svim razinama političkog djelovanja bitne su činjenice u ostvarenju rodne ravnopravnosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, članica predsjedništva SDFŽ GO Vinkovci Sandra Šimunić, na 5. Izvještajnoj-tematskoj skupštini u velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima prezentirala je temu „Žene i muškarci u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji“ u svrhu poticanja i osnaživanja svijesti o položaju žena u Vinkovcima i Vukovarskoj-srijemskoj županiji. Nakon prezentacije zaključeno je da iako žene čine veću populaciju ukupnog stanovništva VSŽ i Grada Vinkovaca,žene ne sudjeluju u uravnoteženom omjeru u procesima donošenja političkih odluka. Također, nisu im jednako dostupne mogućnosti za puno sudjelovanje u mnogim drugim područjima društvenog života, obzirom na različite oblike socijalnih, političkih i ekonomskih prepreka s kojima se susreću.

Skupštini su prisustvovali i brojne gošće i gosti koji su svojim dolaskom dali podršku radu SDFŽ  GO Vinkovci: saborska zastupnica i Potpredsjednica SDFŽ RH Karolina Leaković, tajnica SDFŽ RH Sanja Major,Predsjednik SDP GO Đakovo i saborski zastupnik Damir Tomić, Predsjednica SDFŽ GO Đakovo Gordana Stjepanović, članice Glavnog odbora SDFŽ RH iz VSŽ, članovi predsjedništva ŽO VSŽ, Predsjedništvo SDP GO Vinkovci, Predsjednica Foruma mladih SDP GO VK Dubravka Keser i Predsjednik Foruma seniora SDP GO VK i potpredsjednik Foruma seniora Hrvatske Drago Majstorović, Predsjednica Foruma mladih ŽO VSŽ Biljana Gaća, tajnik ŽO SDP VSŽ Darko Buljan, Predsjednica SDFŽ GO Vukovar Maja Vincetić, v.d. Predsjednica SDFŽ GO Otok Drina Sotinac, Predsjednika GO HSU Vinkovci Boro Manojlović, predstavnica GO HNS Vinkovci Ružica Mrkonjić te saborski zastupnik i Predsjednik SDP GO Vinkovci Damir Rimac.

Predsjednica SDFŽ GO Vinkovci Nataša Čopčić istaknula je da se danas obilježava 106. obljetnica Dana žena od kada je po prvi puta obilježen u Americi, te da ovaj dan ne bi trebao imati zapravo nikakve negativne konotacije uz komunizam, već ga danas treba promatrati u kontekstu podsjetnika na ravnopravnost spolova i to ne samo kao jedan dan u godini, već svaki dan.

SDFŽ GO Vinkovci se zalaže za rodnu ravnopravnost i jednaka prava žena i muškaraca u svim segmentima društvenog, socijalnog, gospodarskog i političkog života u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

SDFŽ GO Vinkovci svim sugrađankama čestita Međunarodni dan žena.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.