4 milijuna kuna manje u gradskom proračunu grada Vinkovaca

Zgazena mackaKako je u nekoliko gradskih i županijskih medija u posljednja dva-tri tjedna jači naglasak stavljen na komunalno uređenje grada Vinkovaca kao i komunalne djelatnosti u istome, ovim putem se kao ozbiljna politička stranka želimo osvrnuti na nedavno prezentirano „Izvršenje programa hvatanja i zbrinjavanja životinja bez nadzora, te uklanjanja uginulih životinja s javnih površina za 2015. godinu“.

Zanimljiva je npr. činjenica da je u nekim medijima jasno navedeno da je u 2015. godini uhvaćeno ukupno 92 psa, a da o tome u službenim materijalima Gradski vijećnici nisu imali nikakvu informaciju te je slijedom toga navedeno Izvršenje i usvojeno tankom većinom gradskih vijećnika njih 13 od ukupno 25, i to na 23. sjednici Gradskog vijeća koja se održala 11. ožujka 2016. godine. Ovako manjkavo izvješće o Izvršenju programa građani Vinkovaca su platili gotovo 280.000 kuna! Da je tema itekako aktualna i zanimljiva te da joj treba posvetiti kontinuiranu pozornost na svim razinama govori i detalj da je Gradska organizacija SDP-a o istoj vodila detaljnu raspravu 7. travnja 2015. godine na svojoj 14. sjednici Gradskog odbora.

Radi lakšeg uočavanja ukupnih troškova kao i financijskog trenda komunalnih usluga analizirali su se troškovi komunalne djelatnosti koju obavlja Veterinarsko-higijeničarski servis Tip-Tip kroz 16 posljednjih godina i isti su prikazani u sljedećoj tablici.

Iz navedene tablice razvidno je da su građani Vinkovaca ovu uslugu kroz promatrano razdoblje platili gotovo 4 milijuna kuna, odnosno 270.000 kn/godišnje! Ista djelatnost se uredno prikazuje i u Planu gospodarenja otpadom u gradu Vinkovcima 2009-2017. kao „doprinos“ gradske uprave u rješavanju navedene problematike!

 Kroz raspravu se iskristaliziralo nekoliko zaključaka i političkih stavova,koji se prvenstveno odnose na činjenice

  • da je monopolistička usluga za ovu komunalnu djelatnost za građane Vinkovaca na bazi godine PRESKUPA i
  • da smo kao veliki grad davnih dana mogli formirati svoju samostalnu veterinarsku službu koja bi se bavila hvatanjem i zbrinjavanjem životinja bez nadzora te uklanjanjem životinja s javnih površina grada, ali i dezinsekcijom (uništavanjem prije svega komaraca), dezinfekcijom i deratizacijom (uništavanjem štakora).

Gore navedeno bi sigurno dovelo do pružanja usluge ovakvih komunalnih djelatnosti na razini ostalih općina i gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji čime bi gradski proračun imao kontinuirane prihode, no na žalost nekome u gradskoj upravi ovakvo razmišljanje i ponašanje nije u interesu. Očito je u interesu opteretiti gradski proračun na što više načina uz poznatu maksimu „vladajućih da u Vinkovcima ovako nešto nije moguće i da nije izvedivo“ ili „da je sve preskupo“, bez da se pokazao interes da se problem riješi. Strateško promišljanje za budućnost gradskoj upravi je nepoznat termin.

 

Tablica: Program obavljanja komunalnih djelatnosti hvatanja i zbrinjavanja životinja bez nadzora, te uklanjanja uginulih životinja s javnih površina u periodu 2000. – 2016. godina.

Screenshot_1


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.