23. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

hrvatska-eu-zastava„Obaveza je svakog pojedinca i političara, bilo lokalnog bilo državnog, podsjetiti na razdoblje mirne reintegracije, završetak mandata UNTAES-a i pristupanje NATO savezu, odnosno pristupanje Europskoj uniji i to upravo na današnji dan – 15. siječnja koji se obilježava kao spomendan Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“ – kazao je saborski zastupnik mr. sc. Damir Rimac.

Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost“, rekao je  davno prije 23  godine jedan istaknuti političar tog doba. Zanimljiva je činjenica da su prve države koje su priznale Republiku Hrvatsku zapravo bile zemlje koje i same nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, a da je prvo pravo priznanje stiglo 19. prosinca 1991. godine od strane Islanda koji je bio prva članica NATO saveza koja je priznala RH. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja ostalih članica Europske zajednice.

Ostvarenje samostalne države Hrvatske bio je težak kamen kušnje mnogih hrvatskih političara, a ta je kušnja stara koliko i cijela hrvatska povijest. Gotovo uvijek prevladavao je kompleks nevjerice u vlastite snage što je uz poslovično hrvatsko nejedinstvo i u ispraznu vjeru u nadnacionalne ideologije odmicalo hrvatski narod od konačnog cilja. Odbacujući sve te iluzije i nove geopolitičke i psihološke zamke, tek je suvremena Hrvatska oživotvorila ideju državne samostalnosti. Nesporna je istina da je Hrvatska u danima velikosrpske agresije – bila sama, nepriznata i osuđena na propast! Povrh svih problema s kojima smo se suočili međunarodna zajednica je nametnula i embargo na uvoz oružja pred četvrtom vojnom silom Europe – stoga se bitka za samostalnost vodila i na vojnoj i na diplomatskoj bojišnici.

Treba naglasiti da je dana 17. siječnja 1992. godine Hrvatsku službeno posjetio tadašnji talijanski predsjednik Francesco Cossiga  pa su se hrvatska zastava i himna prvi puta vidjele i čule kao simbolična obilježja nove, suvremene i međunarodno priznate države. Navedeno predstavlja svojevrsnu uvertiru podizanju hrvatske nacionalne zastave na jarbol ispred glavnog ulaza u zgradu Ujedinjenih naroda, četiri mjeseca nakon priznanja, 22. svibnja 1992. godine kada je Hrvatska primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. Sadašnji oblik i izgled zastave kao jednog od bitnih državnih simbola Republike Hrvatske službeno je usvojen 21. prosinca 1990. godine i od tada se nije mijenjao.

Današnji dan – 15. siječnja – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu  povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula svoje državnopravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti“ – istaknuo je u svome obraćanju naciji tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Danas 23. godine nakon toga Republika Hrvatska je i punopravna članica Europske unije.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.