18. ožujak – Svjetski dan socijalnog rada

1650321668_plakatMjesec ožujak svake godine je posvećen socijalnom radu i socijalnim radnicima. Treći utorak u trećem mjesecu svake godine obilježava se kao Dan socijalnog rada. Ove godine taj dan pada na 18. ožujak 2014. godine.

Socijalne radnice i socijalni radnici diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan socijalnog rada zalaganjem za ciljeve utvrđene Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj koji je donesen za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada jeste „Socijalne i ekonomske krize – odgovori socijalnog rada“.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se i na području cijele Hrvatske različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, okrugle stolove, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje prava najosjetljivijih socijalnih skupina, kao i zalaganje za temeljna načela profesije socijalnog rada.

Tim povodom Hrvatska udruga socijalnih radnika (www.husr.hr) je organizirala u Zagrebu u prostorijama Europskog doma tribinu pod nazivom: „Odgovori socijalnog rada u doba krize“ te javni skup u Parku Zrinjevac. Cilj tribine je potaknuti dijalog o važnim profesionalnim pitanjima u razdoblju krize koja snažno obilježava društveni kontekst i pred socijalne radnike stavlja broje izazove.

Cilj socijalnih radnika je skupom ostvariti neposrednu komunikaciju s građanima i upoznati širu javnost s ulogom profesije socijalnih radnika u zaštiti prava svih ljudi, promoviranju pravednosti, solidarnosti, uvažavanja različitosti i aktivnog sudjelovanja svake osobe u procesu željenih promjena, kako na osobnoj tako i na široj društvenoj razini.

Također, uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih ove godine je Svjetski dan socijalnog rada obilježen i kao Dan otvorenih vrata u sustavu socijalne skrbi.

S obilježavanjem Međunarodnog dana socijalnog rada počelo se 1996. godine. Sve zemlje članice Međunarodne federacije socijalnih radnika Europe (International Federation of Social Workers) među kojima se od 2002. godine nalazi i Hrvatska pozvane su promovirati socijalni rad kroz lokalne i regionalne aktivnosti, kao i aktivnosti na nacionalnoj razini.

Što je socijalni rad i što rade socijalni radnici?

Socijalni rad je profesija koja promiče socijalne promjene, rješavanje problema u međuljudskim odnosima i osnaživanje osoba kako bi se povećala njihova dobrobit i kvaliteta života, a socijalni radnici promoviraju ljudska prava, socijalnu pravdu te jednakost svih građana. Socijalni rad je primarno usmjeren na pružanje pomoći i podrške korisnicima socijalnih usluga.

Važno područje djelovanja socijalnih radnika je informiranje korisnika o pravima i posredovanje za korisnike u ostvarivanju prava.

U pojedinim područjima prakse socijalnog rada poput zaštite prava djece i obitelji, bolesnih i nemoćnih osoba, socijalni radnici provode socijalnu procjenu sveobuhvatnih okolnosti korisnika, daju svoje mišljenje i preporuke te donose važne odluke koje mogu utjecati na daljnji život korisnika.

Socijalni radnik može pomoći korisniku da jasnije sagleda vlastite poteškoće, može ga informirati o pravima, poticati ga, hrabriti i podržavati da samostalno donese odluke i bude odgovoran za svoje izbore te mu pružiti potrebnu materijalnu i drugu pomoć i podršku kako bi prevladao svoju životnu krizu.

Institucije u kojima rade socijalni radnici?

Socijalni rad se može primjenjivati u svim područjima ljudskog života, a osobito u području socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, lokalne uprave, civilnog društva i drugim djelatnostima.

Socijalni radnici su najčešće zaposleni u javnim ustanovama, ali sve više i u organizacijama civilnog društva uključenima u rad s pojedincima i grupama koje prolaze kroz različite životne poteškoće.

Socijalni radnici pomažu osobama koje se suočavaju sa različitim životnim poteškoćama, npr. siromaštvo, nezaposlenost, ovisnost o alkoholu, a mogu raditi i sa osobama koje boluju od psihičkih bolesti i drugih težih oboljenja.

Značajnu ulogu socijalni radnici imaju u području zaštite djece i obitelji koje su suočene sa osobnim poteškoćama izazvanim stresom, obiteljskim nasiljem, narušenim obiteljskim odnosima, teškoćama roditelja u skrbi i odgoju djece, ali i u postupcima posvojenja, posredovanja u brakorazvodnim parnicama, lišenjima roditeljske skrbi i slično.

Važno je napomenuti da se nijedan sudski postupak u kojem su uključena maloljetna djeca ne može provesti bez prethodno donesenog mišljenja socijalnog radnika Centra za socijalnu skrb. To se odnosi ujedno i na postupke pred Državnim odvjetništvom i policijom, sa kojima se mora usko surađivati radi dobrobiti korisnika.

Socijalni radnici često djeluju u području institucionalne i izvaninstitucionalne zaštite djece i odraslih osoba kojima je zbog nepovoljnih životnih uvjeta, bolesti i nemoći ili izostanka obiteljske podrške potrebno osigurati smještaj u ustanovama socijalne skrbi (Dječji dom) ili udomiteljskim obiteljima.

Ukoliko zatrebate pomoć socijalnih radnika dovoljno je obratiti se Centru za socijalnu skrb na području stanovanja i zatražiti razgovor sa socijalnim radnikom.

Centar za socijalnu skrb je ključna ustanova u sustavu socijalne skrbi, gdje su osim socijalnih radnika zaposleni i drugi stručnjaci – psiholozi, socijalni pedagozi i pravnici.

Svaka osoba koja se obrati Centru za socijalnu skrb može očekivati informacije o pravima iz socijalne skrbi, mogućnostima rješavanja vlastitog problema te stručnu pomoć i podršku u zadovoljavanju svojih potreba.

Centar za socijalnu skrb u Vinkovcima se nalazi na adresi Glagoljaška 31E (preko puta zgrade MUP-a), a kontakt broj je 032 332 315. 

Gordana Kobac, mag. iur.
Članica Predsjedništva GO SDP-a Vinkovci


3 comments to 18. ožujak – Svjetski dan socijalnog rada

  • Vuky

    Bravo Gordana, odlično napisano. Mogla bi se ti baviti i novinarstvom 😀

  • bruno

    Savršeno napisano jednostavno čitljivo ,dođemi da budem socijalni slučaj kad sam pročitao taj tekst,još jedamput HVALA na toj informaciji

  • Great areilct, thank you again for writing.

Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.