15. svibnja – Međunarodni dan obitelji

family2_0Ujedinjeni narodi proglasili su 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji još 1989., no prvi se puta taj dan obilježio 1994., koja je bila i proglašena godinom obitelji pod sloganom „Obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“.

U vremenu kada se ljudi, zbog brige za vlastitu egzistenciju i opterećeni nesigurnošću, sve manje odlučuju na zasnivanje obitelji i sve teže održavaju zdrave obiteljske i međuljudske odnose, postajemo svjesni da društvo nije učinilo puno za obitelj.

Socijalna politika jedna je od ključnih javnih politika koja utječe na održivi razvoj društva. U skladu s našom političkom i vrijednosnom orijentacijom, kroz socijalnu politiku SDP-a ogleda se jedan od najvažnijih političkih ciljeva, a to je vraćanje socijalne sigurnosti građankama i građanima.

Misija SDP-a je izgraditi društvo na načelima solidarnosti, socijalne pravde i socijalne kohezije, a tako definirana socijalna politika nužno je povezana s razvojem i gospodarskim rastom.

Obitelj je primarno mjesto razvoja vrijednosnog sustava svakog ljudskog bića. Iako je obitelj relativno mala socijalna skupina, u pravilu sastavljena od roditelja i djece te drugih bliskih srodnika, ona ima najveće značenje u formiranju i životu pojedinca i društva.

Osim tradicionalne obitelji (nuklearne i proširene), pojavljuju se i drugi obiteljski oblici poput izvanbračne zajednice, zajednice sastavljene od bioloških i nebioloških roditelja, jednoroditeljske obitelji, domaćinstva koje čini jedna osoba i dr. SDP svim vrstama obitelji pridaje istu važnost. Omogućavanje registriranja životnog partnerstva istospolnih zajednica kako bi se osiguralo lakše ostvarivanje i zaštita njihovih prava naš je odgovor na rastuću klerikalizaciju društva i napad na one koji ne odgovaraju konzervativnoj slici društva.

Za razliku od desno orijentiranih političkih stranaka, SDP ne smatra da postoje pogrešni, neprirodni ili krivi tipovi obitelji. Za SDP su sve vrste obitelji ispravne dok god pojedincu pružaju mogućnost da ostvari svoje pravo na slobodu i ispunjenje svih potencijala.

SDP je izgradio svoju prepoznatljivu političku platformu koja štiti i promiče sve vrste obitelji, ali ne odustaje od političkog stava da je obitelj samo jedna od sfera u kojoj se žene ostvaruju jednako kao i muškarci.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zagovara snažnu socijalnu državu i s tim povezanu novu obiteljsku politiku, nasuprot proklamiranim “populacijskim”, a neodrživim jednokratnim mjerama.

Obiteljska politika SDP-a nastoji utjecati na promjene u kvaliteti života obitelji i njenih članova te inzistira na dostupnosti djelotvornih i kvalitetnih javnih servisa – vrtići, domovi za starije osobe i skrb za osobe s invaliditetom pod jednakim uvjetima moraju biti dostupni svima.

SDFŽ se zalaže za stvaranje kvalitetne socijalne stambene politike, razvijanje programa socijalne i ekonomske integracije žena, eliminiranje rodno zasnovanog nasilja, za bolju integraciju djece. Podržavamo cjelovitu kurikularnu reformu i uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, kao i obrazovanja za rodnu ravnopravnost te sekularnog zdravstvenog i seksualnog odgoja. Vrtići, škole i sveučilišta moraju biti mjesta obrazovanja, ali i socijalizacije u demokratskom duhu. Potičemo pristup visokoškolskom obrazovanju mladim majkama, ženama s invaliditetom i drugim diskriminiranim skupinama žena.

Pravo na zdravstvenu uslugu ne smije ograničavati tržišni princip. Zalažemo se za javno, kvalitetno, svima dostupno zdravstvo i zdravstvene ustanove kao mjesta sigurna za žene. Rodilišta moraju ostati mjesta prijateljska za žene i djecu, a porod besplatan i siguran. Pravo na prekid trudnoće ljudsko je pravo žene, a to su potvrdili i Ujedinjeni narodi.

U obitelji dijete od najranije dobi uči kako komunicirati i stvarati odnose s drugim ljudima; uči o toleranciji, nenasilju i ljudskom dostojanstvu, usvaja osnovne vrijednosti s kojima kreće u život i zato bi obiteljska politika svih političkih aktera trebala slati univerzalne poruke o sustavu vrijednosti utemeljenih na rodnoj ravnopravnosti, solidarnosti i toleranciji.


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.