11. obljetnica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vinkovaca

f_sdp3U cilju što objektivnijeg informiranja javnosti, cilj nam je ukazati na obilježavanje 11. godišnjice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vinkovaca, inicirane od strane GO SDP-a Vinkovci. Pri tome je izuzetno bitno naglasiti činjenicu kako je SDP, kao politička stranka, u svom djelovanju uvijek bio ispred ostalih kada su u pitanju prava žena i ravnopravnost spolova. Činjenica je kako je upravo SDP uvijek bila izuzetno rodno osjetljiv, kako u svom proteklom djelovanju, tako i sada. Upravo zbog toga, smatramo bitnim upoznati širu javnost s ovom obljetnicom. Dana 16. ožujka 2004. Klub vijećnika SDP-a Vinkovci pokrenuo je inicijativu da se u Gradskom vijeću grada Vinkovaca inicira formiranje Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradu. Na žalost, zbog tvrdoglavosti gradskih čelnika, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Vinkovaca osnovano je krajem 2004. godine, dok je 1. konstituirajuća sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova održana sljedeće godine, točnije 4. travnja 2005.

Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci zastupa pluralističko, demokratsko, pravedno i solidarno društvo koje će svim građankama i građanima grada Vinkovaca osigurati dostojanstven i siguran život. Upravo iz svih tih razloga mišljenja smo da 11. godišnjicu od pokretanja Inicijative za osnivanjem Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vinkovaca treba spomenuti u kontekstu daljnjeg rada Povjerenstva u borbi za rodnu ravnopravnost i jednaka prava svih građana i građanki.

Da je SDP ispred svih političkih stranaka u gradu u prilog tome govore i najnoviji zaključci koje je  5. Izvještajno-tematska skupština Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) Gradske organizacije Vinkovci usvojila prošli tjedan (8. ožujka) s kojima također želimo upoznati i informirati građane i javnost.

Zaključci 5. Izvještajno-tematske skupštine SDFŽ GO Vinkovci
„Žene i muškarci u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji“

1. Iako žene čine veću populaciju ukupnog stanovništva Vukovarsko-srijemske županije, žene ne sudjeluju u uravnoteženom omjeru u procesima donošenja političkih odluka niti su im jednako dostupne mogućnosti za puno sudjelovanje u mnogim drugim područjima društvenog života obzirom na različite oblike socijalnih, političkih i ekonomskih prepreka s kojima se susreću.

2. Iako je na razini Vukovarsko-srijemske županije izrađen „Akcijski plan provedbe mjera Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015.“ u devet (9) mjera, provedba istih je slaba ili nikakva.

3. Skupština SDFŽ GO Vinkovci daje apsolutnu podršku novom Izbornom zakonu koji je donio Hrvatski sabor da na izbornim listama mora biti 40 % podzastupljenog spola, te se u protivnom lista neće prihvatiti.

4. Skupština SDFŽ GO Vinkovci u potpunosti podržava „ZIP“ SUSTAV izbornih lista.

5. Skupština SDFŽ GO Vinkovci daje prijedlog koji će se službeno uputiti rukovodstvu SDFŽ RH da se donesu izmjene i dopune lokalnih zakona kojim bi definirali obvezno 40 % podzastupljenog spola i na lokalnoj razini uz neprihvaćanje lista, ukoliko se taj princip ne poštuje po modelu provedbe parlamentarnih izbora. 

 

Prilog: Originalni dopis za iniciranje Povjerenstva za ravnopravnost spolova


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.