1. listopad – Međunarodni dan starijih osoba

dan starijih osobaOve je godine 27-ta godina kako i u Hrvatskoj 1. listopada obilježavamo kao Međunarodni dan starijih osoba koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine s ciljem da se taj dan posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje mjera, programa i aktivnosti kojima je cilj spriječiti zapostavljanje i siromaštvo osoba starije životne dobi.

Uz ovu prigodu Forum seniora GO SDP-a Vinkovci svim starijim osobama i umirovljenicima želi čestitati Međunarodni dan starijih osoba i ukazati:

Svjetska zdravstvene organizacija u „Brazilskoj deklaraciji o aktivnom starenju“ pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva.

Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva.

Projekcija da će se broj stariji osoba u dobi od 80 i više godina učetverostručit do 2050. godine i u svijetu će živjeti oko 400 milijuna osoba starijih od 80 godina od čega će njih 80 % živjeti u zemljama s niskim i srednjim dohotkom među koje spada i Hrvatska pa je stoga pred nama vrlo ozbiljno i zahtjevno planiranje gospodarske i socijalne politike.

U nedostatku sredstava za adekvatnu zdravstvenu u socijalnu skrb stanovništva starije osobe su sve češće prinuđene za adekvatnu skrb založiti svoju imovinu i nekretnine gdje vrlo često zbog nedorečenosti, nerazumijevanja i zlouporabe zakonske regulative o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju ostaju i bez imovine, i bez adekvatne zdravstvene i socijalne skrbi.

Predsjednik GO FS SDP-a Vinkovci

Drago Majstorović, v. r


Leave a Reply

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.